Vino cotto is een prestigieuze drank die al sinds duizenden jaren gebrouwen wordt in de Ascoli Piceno region in Le Marche. In deze streek was er vroeger geen enkele boer die in zijn kelder niet minstens één fles al dan niet gerijpte vino cotto had liggen.
Vino cotto kent een zeer eenvoudige bereidingswijze. Je maakt deze letterlijk ‘gekookte wijn’ door het sap van de net geperste druif meteen in te koken. Getrouw aan de traditie gebruik je hiervoor een open koperen ketel. Je brengt het druivensap aan de kook en laat een derde verdampen. Daarna giet je het ingekookte sap in een houten vaatje. Hierin ondergaat het sap een trage gisting, waarna een lange rijping volgt. Hoe langer de vino cotto rijpt, hoe hoger de kwaliteit.
Vino cotto kent, dankzij haar rijke samenstelling aan bestanddelen (in het bijzonder polyfenolen), vele gebruikswijzen. Je kan vino cotto natuurlijk gewoon drinken, maar het kan ook als ontstekingsremmend medicijn gebruikt worden, of zelfs als ingrediënt voor bepaalde gerechten. De ciambelline al vino cotto is hier een uitstekend voorbeeld van. Vino cotto is ook uitermate geschikt om huisgemaakte pasta op basis van eieren een extra toets te geven. Ook verkoudheden werden (en worden nog steeds!) genezen met een goed glas opgewarmde vino cotto, verrijkt met kaneel en honing.
De smaak wordt vaak vergeleken met die van Marsala of Vin Santo. Vino cotto wordt meestal gedronken als digestief na een weldadige maaltijd, met of zonder cantuccini, of bij een lekkere stevige kaas.
Bron: Ciao Tutti
- Fiorano - Vino Cotto VENCESLAO - 0.375 lt - Bio
Fiorano - Vino Cotto VENCESLAO - 0.375 Lt. - Bio
De Vino Cotto van Fiorano is 10 jaar bewaard in eikenhouten vaten voor een perfecte zachte smaak.
Alcohol percentage: 15%
Serveertemperatuur: 12%. In de zomer kan deze…€ 17,00 - Laura Frattino - Vino Cotto CENTVRIONE - 0.5 Lt - Bio
Laura Frattino - Vino Cotto CENTVRIONE - 0.5 Lt - Bio
Druiven: Montepulciano, Sangiovese, Passerina, Pecorino (alle Bio)
Produktiegebied: Ripatransone - Marken (AP), Ligging Zuid, Zuid-Oosten met maritieme invloed van de…€ 14,00 op aanvraag
Cantine di Castignano - Vino Cotto - 0.5 LtCantine di Castignano - Vino Cotto - 0.5 Lt
De vino Cotto van Cantine di Castignano is 3 jaar bewaard in eikenhouten vaten voor een mooie zachte smaak.
Alcohol percentage: 14%
Serveertemperatuur: 12%. In de zomer kan deze…- Castrum Morsici - Vino Cotto FOCAGNO 0.5 Lt - BIO
Castrum Morsici - Vino Cotto FOCAGNO 0.5 Lt - BIO
De vino Cotto van Castrum Morisci is 4 jaar bewaard in eikenhouten vaten voor een mooie zachte smaak.
Alcoholgehalte 11,5% vol.
Serveertemperatuur 14 ° C - In de zomer kan deze…€ 12,00